حرکت جنین از چند هفتگی شروع میشود؟ (9 نکته حرکت جنین)
یکی از هیجانانگیزترین بخشهای بارداری، اولین باری است که احساس میکنید کودک در شکمتان تکان میخورد. برای بسیاری از خانمها، اولین لگد کودک، به بارداریشان احساس واقعیتر بودن میبخشد، علاوه بر این باعث میشود که خیال شما بابت رشد و سالم و قوی بودن کودک درون شکمتان آسوده باشد.
چه زمانی باید اولین ضربه کودک را احساس کنم؟
کودک از هفت یا هشت هفتگی بارداری حرکت و تکان خوردن در رحم را شروع میکند و حتی میتوانید حرکات او را در اولتراسوند ببینید اما تجربه حس کردن حرکت کودک کوچکتان در شکم بسیار شگفتانگیز است.
اغلب زنان اولین بار بین 16 تا 22 هفتگی بارداری حرکت کودک را احساس میکنند. برای زنانی که اولین بارداریشان را تجربه میکنند معمولاً حرکات کودک اولین بار بین 18 و 22 هفتگی بارداری اتفاق میافتد. مادران باتجربه، حرکات و ضربات ظریف کودکشان را زودتر از مادرانی که اولین بارداری خود را تجربه میکنند، میتوانند احساس کنند. علت آن این است که مادران باتجربه میتوانند حرکات کودک را از باد، دردهای گرسنگی و مشکلات دیگر شکم تشخیص دهند.
گاهی اوقات چند هفته بیشتر طول میکشد که حرکات کودکتان را احساس کنید. برای زنانی که اضافهوزن یا چاقی دارند معمولاً اولین حرکات کودک دیرتر از زنانی که لاغر هستند احساس میشود. جایگاه جفت نیز در مشخص کردن زمانی که شما حرکات کودک را احساس میکنید نقش دارد. زنانی که جفت پیشین دارند (جفت در دیواره جلویی رحم قرار گرفته است) ممکن است دیرتر حرکات کودک را حس کنند.

آیا باید حرکات جنین را دنبال کنم؟
اگر این اولین بارداری شماست، احتمالاً نگران حرکات کودک هستید، اما سعی کنید دراینباره بیش از حد مضطرب نباشید. هر کودکی میزان فعال بودن خاص خود را دارد. به طور کلی تا زمانی که میزان فعالیت طبیعی کودک شما ناگهان کاهش نیافته است احتمالاً مشکلی وجود ندارد.
فقط در صورتی که پزشک از شما خواسته حرکات کودکتان را ثبت کنید، این کار را انجام دهید چون احتمالاً این کار موجب نگرانیهای بیمورد میشود. هیچ شواهد پزشکی وجود ندارد که اثبات کند داشتن حساب حرکات کودک نشانه خوبی از سلامت کودک است. با گذر زمان ریتم طبیعی حرکات کودک خود را متوجه میشوید (زمانی که اغلب بیدار است و فعالیت میکند و ساعاتی که معمولاً خواب است).
حرکات کودک در رحم شبیه به چیست؟
اولین حرکات کودک، لگد زدن جنین (quickening) نام دارد و برخی زنان آن را شبیه به پرپر زدن پروانه، قلقل کردن، احساس ضربه زدن، ترکیدن پاپ کورن و شنا کردن ماهی طلایی توصیف کردهاند.
زمانی که اولین بار احساس میکنید کودک در رحم حرکت میکند به سادگی ممکن است بااحساس باد، درد یا گرسنگی آن را اشتباه بگیرید اما با سپری شدن چند هفته به سرعت متوجه میشوید که کسی از درون به دیواره رحم شما ضربه میزند و ابراز وجود میکند.
ابتدا ممکن است حرکات کودک به ندرت و با فواصل طولانی باشد. ممکن است در یک روز تنها چند ضربه احساس کنید و در روز بعد هیچ فعالیتی احساس نکنید. ممکن است این باعث ایجاد نگرانی در شما شود، اما وضعیتی طبیعی است. کودک شما در واقع به طور مرتب حرکت میکند و ضربه میزند اما حرکاتش به اندازه کافی ممکن است قوی نباشند که دائماً متوجه آنها شوید. نگران نباشید، با گذشتن از سه ماهه دوم، تکانها و ضربههای کودک منظم تر و قوی تر میشوند.
با آغاز سه ماهه سوم فضای کودک کمکم در رحم کم میشود و حرکاتش ممکن است همراه با ایجاد درد باشند.
در زیر چهار نمونه از معیارهای اطمینان مجدد از سلامت کودک آمده است
– احساس حداقل 10 حرکت جنین در طول 12 ساعت فعالیت طبیعی مادر
– احساس حداقل 10 حرکت جنینی در دو ساعت در هنگامی که مادر در حالت استراحت است و به حرکات جنین توجه دارد
– احساس حداقل 10 حرکت جنین ظرف 25 دقیقه در بارداری بین 22 تا 36 هفتگی و 35 دقیقه در بارداری 37 هفتگی یا بعدتر.
همیشه در صورتی که متوجه کاهش حرکات کودک خود شدید، آن را به اطلاع پزشک خود برسانید. حرکات کمتر ممکن است علامت مشکلی باشد و ممکن است لازم باشد تست بدون استرس (non-stress test ) یا بیوفیزیکال پروفایل انجام دهید تا مطمئن شوید کودک سالم است.
اگر نگران هر چیزی هستید با پزشک صحبت کنید.
جنین شما از هفته هفتم و هشتم شروع به تکان خوردن میکند ولی به این دلیل که بسیار کوچک است برخورد او با دیواره های رحم احساس نمیشود. لگد زدن جنین در شکم، چرخیدن و ایستادنش خاصترین و هیجان انگیزترین احساس یک مادر است که میتواند آن را لمس کند و احساس خوشبختی کند. زمانیکه برای اولین بار چرخش و لگد زدن جنین دختر و پسرتان را درون شکم احساس میکنید لذت میبرید و میتوانید با توجه به نواحی حرکت جنین، جنسیت فرشته کوچکتان را حدس بزنید.
زمانیکه در شکم می چرخد، میایستد و دوباره حرکت میکند بسیار هیجان انگیز است و هیچ کسی جز مادر این لحظات خاص را لمس نمی کند.
من چند هفته است که باردار شدم. جنینم از کی شروع به حرکت می کند؟
دکتر رائول آرتال، رئیس گروه زنان و زایمان و سلامت زنان در دانشگاه پزشکی سنت لوئیس می گوید: بچه ها از همان ابتدا هم در حال حرکت هستند و این حرکات اولیه از 6 تا 8 هفتگی بارداری با استفاده از سونوگرافی قابل دیدن است. البته مادر ممکن است تا چند هفته بعد این حرکات کوچک را احساس نکند چون جنین هنوز آنقدر کوچک است که نمی تواند یک ضربه قوی قابل حس کردن به مادرش بزند.
اولین بار چه زمانی حرکات جنین را احساس می کنم؟
به گفته دکتر جنیفر کلر، استادیار بخش زنان و زایمان در دانشگاه جورج واشنگتن حرکات جنین از حدود بیست هفتگی به بعد برای مادر قابل حس کردن است؛ اما اگر هفته بیست بارداری را رد کردید و هیچ حرکتی در درونتان احساس نکردید، لازم نیست بیش از حد نگران شده یا دست و پای خود را گم کنید.
بعضی از مادرها هستند که بعد از هفته بیست و دوم این حرکات را احساس می کنند و این مسئله کاملا طبیعی است.
اگر پیش از این تجربه بارداری داشتید یا در یک محیط آرام و روستایی زندگی می کنید، این احتمال وجود دارد که بتوانید حرکات جنین خود را در هفته 17 تا 18 بارداری احساس کنید. از طرف دیگر اگر جفت به جای عقب به جلوی رحم چسبیده باشد، حس کردن حرکات جنین در رحم کمی سخت تر می شود.
وقتی جنینم حرکت می کند، چه حسی به من دست می دهد؟
مادرها معمولا اولین حرکت جنین خود را به بال زدن تشبیه می کنند و به سختی می توانند این حرکت را از حباب های گاز تشخیص دهند اما در هفته های بعد حرکات جنین دیگر به این ظرافت نبوده و به دیواره رحمتان لگد خواهد زد.
بین هفته 24 تا 28 بارداری حرکات جنین آن قدر قوی است که شما یا همسرتان با قرار دادن یک دست روی شکم می توانید این حرکات را ردیابی کنید و در نهایت احتمالا قادر به تشخیص شکل پا یا آرنج نوزاد روی شکمتان خواهید بود که از درون به دیواره رحم ضربه می زند.

وقتی حرکات جنین را احساس می کنم، مشغول چه کاری است؟
دکتر کلر می گوید: اولین حرکاتی که جنین انجام می دهد شامل خم شدن و باز کردن دست ها و پاهایش است. سکسکه های جنین معمولا از یازده هفتگی آغاز می شود که به دلیل توسعه سیستم عصبی جنین است اما شما تا چند هفته بعد هم قادر نخواهید بود پرش های ریتمیک ناشی از سکسکه را در رحم تان احساس کنید.
اگر ناگهان در قفسه سینه تان احساس درد کردید و درد خیلی سریع رفع شد، احتمالا سر جنین به قفسه سینه تان برخورد کرده است. او در این مرحله یک چرخش 180 درجه ای دارد و برای به دنیا آمدن آماده می شود.
آیا حرکات جنین به مادر صدمه می زند؟
متأسفانه احتمالش وجود دارد به خصوص وقتی دست یا پای جنین به قفسه سینه یا شکم مادر برخورد می کند. این حالت می تواند منجر به یک درد شدید ناگهانی شده و حتی باعث شود احساس ضعف کنید.
البته اگر این وضعیت تکرار شد حتما باید با پزشک تان تماس بگیرید چون گاهی اوقات این دردها ربطی به حرکات جنین در رحم مادر ندارد بلکه ناشی از موقعیت های نگران کننده دیگری مانند جدا شدن زودرس جفت، آمبولی ریوی و… می باشد.
هر چند وقت یکبار باید حرکات جنین را حس کنم؟
در ابتدا حرکات جنین خیلی منظم نیست، بنابراین اگر بعد از چند ساعت به خودتان آمدید و تازه یادتان افتاد که جنینی هم توی شکمتان هست که از صبح هیچ تکانی نخورده خیلی نگران نشوید.
از آغاز ماهه سوم بارداری حرکات جنین منظم تر می شود و دکترتان به شما هشدار می دهد که باید مراقب افت حرکات فرزندتان باشید و اگر الگوی تکان خوردنش تغییر کرد، با او تماس بگیرید.
بعضی از دکترها معتقدند که جنین باید روزانه 10 حرکت مجزا داشته باشد، بعضی ها هم می گویند که باید در هر ساعت ده بار حرکت کند.
برای این که بدانید هر چند وقت یکبار جنین تان باید حرکت داشته باشد، از پزشک معالج خود در این زمینه سوال کنید.
چه زمانی با پزشک معالج ام تماس بگیرم؟
معمولا حرکات جنین بعد از مدتی برای مادر قابل پیش بینی می شود. بعضی از بچه ها دوست دارند صبح ها بیشتر حرکت کنند و برخی دیگر عصرها یا شب ها را ترجیح می دهند. اگر احساس کردید حرکات جنین تان تغییر کرده، به یک جای ساکت بروید و به پهلو دراز بکشید.
دست خود را روی شکم تان گذاشته و روی حرکات جنین تمرکز کنید. اگر طی نیم ساعت حرکاتش را حس کردید، یعنی مشکلی ندارد و حالش خوب است؛ اما اگر در طی نیم ساعت حرکتی را زیردست تان حس نکردید با پزشک تان تماس بگیرید. یادتان باشد حرکات جنین در اواخر بارداری کندتر می شود چون او بزرگتر شده و فضای رحم شما تا حدی برایش کوچک شده است.
چه عاملی باعث کاهش حرکات جنین می شود؟
کاهش در حرکات جنین در رحم مادر احتمالا نشانه این است که جفت اکسیژن و مواد مغذی کافی به جنین منتقل نمی کند. این مسئله می تواند منجر به توقف رشد جنین یا حتی مرده زایی شود.
حرکات جنین در پایین شکم نشانه چیست؟ آیا به جنسیت جنین ارتباطی دارد؟
خیر محل حس کردن حرکات جنین در شکم هیچ ارتباطی به دختر یا پسر بودن فرشته کوچک شما ندارد.
1- مادر تا سه ماهه دوم چیزی احساس نمی کند: سه ماهه دوم را به دلایلی “سه ماهه خوب” می دانند زیرا نه تنها تهوع و خستگی های سه ماهه اول فروکش می کند، بلکه قسمت جذاب و سرگرم کننده ماجرا یعنی لگد زدن های جنین نیز آغاز می شود. بیشتر مادران لگدهای جنین را در حدود 4 یا 5 ماهگی، به طور معمول بین هفته های 18 تا 22 احساس می کنند. البته افراد با هم فرق دارند پس اگر همکار باردارتان هفته 14 متوجه تکانهایی در شکمش شد ولی شما چیزی حس نکردید، نگران نشوید. در بیان کلی تر، مادران لاغرتر و آن دسته که قبلا سابقه بارداری دارند، زودتر حرکات جنین را حس می کنند. موقعیت جفت نیز تاثیر دارد. در جفت های قدامی، مادر ضربات جنین را سریعتر احساس خواهد کرد.
2- ممکن است متوجه اولین ضربات جنین نشوید: خیلی از مادران نمی توانند اولین ضربات جنین را توصیف کنند می دانید چرا؟ چون اولین حرکات جنین همانند تکان های تیز یا کاراته ای که در آینده نزدیک به وجود می آید، نیست در واقع این ضربات آنقدر ظریف هستند که اصلا احساس نمی شوند. در این مقطع، وقتی عصبی هستید حرکاتی شبیه به لرزش یا حرکات پروانه ای در شکم احساس می کنید. برای برخی افراد، چیزی شبیه به امواج کوچک احساس می شود.بدون شک، این حرکات و جنبشها آنقدر دلپذیرند که مشتاق می شوید همیشه آنها را تجربه کنید، نگران نباشید، زیاد طول نمی کشد. وقتی دست و پاهای خانم یا آقا کوچولو سرانجام در حدود هفته 21 کمی بزرگ تر شد، مشت هایش نیز قوت می گیرند.
3- حرکت جنین در ابتدا بسیار نامنظم است: به عبارت دیگر، اگر همیشه رقص این موجود کوچک را احساس نمی کنید، دستپاچه نشوید. در هفته های اول، مادر حرکت جنین را که اصطلاحاً به آن “لگد زدن” می گویند، یک دو یا حتی سه روز حس نمی کند، با گذشت زمان حرکات جنین چند بار در روز شنیده یا احساس می شود.
4- ممکن است جنین در ساعت های خاصی از روز یا شب فعال تر باشد: مدتی که از بارداری می گذرد، مادر در می یابد که حرکات جنین در ساعت و زمان مشخصی بیشتر می شود. به عنوان مثال، شب هنگام وقتی استراحت می کنید و نسبت به بدن خود آگاه تر هستید، احتمالاً بیشتر متوجه چرخش جنین می شوید. این لگد زن کوچک ممکن است بعد از یک میان وعده یا وقتی عصبی هستید و آدرنالین انرژی زیادی به او بخشیده است، فعال تر شود و در زمان دیگر کمتر فعالیت کند.
5- در سه ماهه سوم بارداری، افت فعالیت جنین نشان دهنده خواب اوست: برخی مادران به این نکته اشاره می کنند که حرکات جنین بعد از رابطه جنسی کمتر می شود، این بدان جهت است که حرکات بدن مادر و انقباضات رحمی همراه با ارگاسم، اغلب باعث خواب جنین می شود. اما به یاد داشته باشید هر گونه تغییر به ویژه کاهش در حرکات جنین حتما باید به اطلاع پزشک برسد.
6- جنین فقط لگد نمی زند: این رقصنده کوچک نه تنها لگد می زند بلکه می تواند مشت بزند، غلت بزند، تلنگر بزند، وول بخورد و بدنش را کش و قوس دهد. ماجرا به اینجا ختم نمی شود. در برخی مواقع حرکاتی منظم و موزون در درون شکم خود احساس می که نشانه سکسکه است. اگرچه شاد عجیب و غریب به نظر برسد ولی خیالتان از این بابت راحت باشد که سکسکه در رحم کاملاً بی ضرر است و هیچ درد و ناراحتی برای جنین به همراه ندارد.
7- اگر از لگدها خسته شدید، وضعیت خود را تغییر دهید: اگرچه ممکن است حرکات و جنبش های جنین در سه ماهه دوم لبخند به لبهایتان بنشاند، اما وقتی رفته رفته بزرگ تر می شود این خیزش ها و جنبش ها می توانند ناراحت کننده باشند. برای اینکه به مدت کوتاهی از این ضربات خلاص شوید، وضعیت خود را تغییر دهید. یعنی اگر ایستاده اید، بنشینید یا دراز بکشید. امیدواریم که این مشت زن بند انگشتی پیام را دریافت کند.
8- شاید به شما بگویند ضربات جنین را بشمارید: پس از هفته 28، ممکن است پزشک به شما توصیه کند که یک یا دو بار در روز مراقب حرکات جنین باشید. در ساعات صبح یا عصر، هنگام استراحت، با در نظر داشتن زمان، حرکات، لگد زدن یا ضربات جنین را بشمارید. وقتی به 10 رسیدید، شمارش را متوقف کرده و ببنید چند دقیقه گذشته است. در شرایط عادی، باید در 2 ساعت 8 حرکت یا بیشتر را احساس کنید. اگر تعداد حرکات جنین کمتر از این مقدار بود، مقداری میان وعده یا آب میوه بخورید و دوباره پایش حرکات را ادامه دهید. اگر رسیدن به 8 حرکت، بیش از دو ساعت طول بکشد، به پزشک مراجعه کنید. در عین حال، این وضعیت نشان دهنده وقوع مشکل نیست، فقط بهتر است ارزیابی های لازم صورت گیرد. فراموش نکنید هر گونه کاهش حرکات جنین باید به اطلاع پزشک برسد.
9- حرکات جنین نیز همانند همه مراحل بارداری جذابیت خاصی دارد و تا حدودی دلهره آور و ناراحت کننده است: همیشه به بدن و ادراک خود اطمینان کنید و هر رویداد غیرطبیعی را به پزشک اطلاع دهید. به یاد داشته باشید اگر هر دو ساعت یکبار ضربات پای کوچولو را در شکم احساس کردید، یعنی همه چیز برای مادر شدنتان رو به راه است.
حال که می دانید حرکات جنین در پایین شکم نشانه چیست و چه نکاتی درمورد لگدهای این فرشته کوچک اهمیت دارد، علاوه بر لذت بردن از آنها مراقب سلامتی جنین خود نیز باشید.
نظرات کاربران